Succesvol eerste jaar nieuwbouw IKC De Twijn | Topos

Succesvol eerste jaar nieuwbouw Integraal Kindcentrum De Twijn

In maart 2021 werd Integraal Kindcentrum De Twijn in gebruik genomen door basisschool De Twijn, twee groepen kinderopvang, een peuterspeelzaal en drie groepen bso. In de jaren daarvoor werkte Topos intensief samen om te komen tot het ontwerp en de realisatie van de nieuwbouw, waarin bewegen centraal staat. Onze architect Ronald de Rooij en schooldirecteur Martijn Beekhof vertellen over dit unieke gebouw.

Bewegend ontwikkelen

In 2018 besloot de gemeenteraad van Alblasserdam om de basisscholen De Boeg en De Loopplank samen te voegen Integraal Kindcentrum De Twijn. “Een van de twee scholen werkte al volgens de visie bewegend ontwikkelen,” vertelt Martijn. “Dat houdt in dat je bij het aanbieden van stof in de klas ook beweging aanbiedt. Zoals tafels oefenen, waarbij gesprongen wordt. Het was één van de pijlers die we meenamen in de nieuwe fusieschool. Daarbij dachten we in eerste instantie aan een gebouw waarin er ruimte moest zijn om te bewegen. Maar gaandeweg in het proces zagen we dat beweegobjecten een aanvulling kon zijn op de visie van bewegend ontwikkelen.”

Kinderen willen bewegen

Er zijn volgens Ronald in een interieursituatie niet vaak mogelijkheden waarin kinderen kunnen bewegen. Terwijl dat juist veel kan opleveren, omdat het niet wordt gestuurd. Ronald: “Het viel mij al langere tijd op dat zaken vrij gemakkelijk bij het onderwijs worden neergelegd. Dat vond ik opmerkelijk, want juist bewegen hoef je volgens mij niet bij het onderwijs neer te leggen. Kinderen willen bewegen, vanuit zichzelf, dat hoef je niet aan te sturen. Van daaruit ontstond de gedachte om het actief te gaan aanbieden. Die gedachte werkten we uit tot het gebouw dat er nu staat.”

Uitnodiging tot een gezonder leven

De nieuwbouw is opgebouwd uit twee lagen. Centraal in het gebouw bevindt zich een multifunctionele beweegruimte met een grote tribunetrap in een vide waar het daglicht van boven binnenkomt. Door de hele school zijn beweegaanleidingen die kinderen uitdagen in beweging te komen. Voor kinderen die rust willen, zijn er voldoende plekken ingericht om bijvoorbeeld te lezen of wat werk te maken. Ronald: “Na een les of toets doet de leerkracht de deur open, haalt zelf een kop koffie en de kinderen kunnen bewegen. Na vijf of tien minuten minuten gaat de les weer verder. Het beweegaanbod voegt in onze ogen echt iets toe aan het onderwijs en is een uitnodiging tot een gezonder leven. Ook voor kinderen die normaal gesproken niet zo goed durven of willen, tijdens een gymles bijvoorbeeld. Die krijgen nu de ruimte zichzelf motorisch uit te dagen, zonder sturing of verwachtingen van buitenaf.”

Gelukkige kinderen

Het interieur van de school draagt bij aan een gezonde (motorische) ontwikkeling, waarin kinderen zich prettig en fijn voelen. “Bewegen begint iedere dag bij binnenkomst,” vertelt Martijn. “De kinderen bewegen veel meer, dat zien we nu we een jaar verder zijn nog steeds. We zien bijvoorbeeld dat kinderen vroeg voor de eerste bel binnen in de netten hangen, of opdrachten op de tribunetrap doen. We zien ook meer gelukkige kinderen, ze komen elke dag met veel plezier naar school. Dat is geen harde analyse, maar wel iets wat we iedere dag zien. Leerkrachten geven ook terug dat er minder spanning is voor toetsen en onderling is er een erg prettige sfeer tussen de leerlingen.”

Lees ook: Nieuwbouw Integrale ‘Beweegschool’ De Twijn

Gerelateerde artikelen


Tramremise Nieuwegein in Virtual Reality

In september start de bouw van een nieuwe werkplaats op de tramremise in Nieuwegein. Provincie Utrecht en bouwer De Vries en Verburg tekenden op 4 september het contract voor deze opdracht. Vanuit deze nieuwe werkplaats wordt het tramverkeer op de Uithoflijn ondersteund. Later fungeert de werkplaats...

Lees meer

Groenmarkt Amsterdam, uniek project vol bouwkundige uitdagingen

Midden in de Amsterdamse Jordaan, tussen de Marnixstraat en de Singelgracht, verrijzen twee bijzondere woongebouwen rondom een intiem plein. Uniek zijn onder meer de groene gevels met beplanting en het spectaculaire dak met duinlandschap en natuurzwembad. Topos verzorgt voor dit project de bouwkundige engineering middels 3D BIM. We spraken erover...

Lees meer