De Rank Alphen aan den Rijn

Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Scope Scholengroep te Alphen aan den Rijn
Omvang
Nieuwbouw Basisschool met 16 groepen
Architect
Ronald de Rooij
Locatie
Alphen aan den Rijn

Een nieuwe school voor Team Onderwijs op Maat (TOM), dat was de opgave voor deze 16-klassige basisschool. Op de locatie van het oude gebouw is een nieuw complex gerealiseerd waarin de school met het TOM onderwijsconcept aan de slag gaat. Naast het programma voor de school zijn er tevens ruimten gerealiseerd voor buitenschoolse opvang en peuterspeelzaal. Een compact gebouw met een gezicht naar het voorgelegen Lauraplein, een zijde waar voorheen een blinde gevel van de gymzaal aan was gelegen. Het gebouw opent zich als het ware aan de kant van het Lauraplein met links en rechts van de kleurrijke uitbouw van het speellokaal de hoofdentrees van de school, de kinderopvang en de gymzaal. Aan de buitenzijde geeft de gevel van stoer click-brick metselwerk, waarbij grote stenen droog gestapeld worden, vorm aan de compacte school met flexibel interieur en draagt de warme kleur bij aan de prettige sfeer van de school.

Aan de binnenzijde kenmerken de unitruimten zich door de strakke flexibele systeemwanden en de vaste kernen bekleed met berkentriplex. Flexibiliteit is het kernbegrip waarom het draait in deze basisschool. Doelstelling bij het ontwerp was dat leerkrachten in de toekomst zelf de flexibele systeemwanden kunnen verplaatsen. Dat de school zelf kan bepalen of kleine of grote groepsruimten gewenst zijn of dat er stilteplekken of computerplekken moeten worden gerealiseerd binnen de unitruimten. Bouwkundig en installatietechnisch zijn de unitruimten volledig geschikt om willekeurig systeemwanden te plaatsen op een grid van 1,2 x 1,2 meter.
Iedere unitruimte heeft een eigen entree. Groepen kunnen in en uit de unitruimte zonder groepen in andere unitruimten te storen. Verder is iedere unit voorzien van een eigen berging, eigen toiletruimten en in iedere unit een docentenwerkruimte. Per twee units is voorzien in een ruimte voor remedial teaching.

Gerelateerde Projecten


Nieuwbouw brede school De Lotus Nieuwegein

Nieuwbouw tijdelijke onderwijslocatie Triangel Waddinxveen