Klaar voor een nieuwe toekomst

Met de blik vooruit vergeten we soms stil te staan bij successen. Ook bij Topos gebeurt dit wel eens. We zijn nu eenmaal pioniers die vooruit kijken. Toch is er genoeg aanleiding om ook eens achterom te kijken. 2021 was een prachtig jaar! Onze architecten Ronald de Rooij (Topos) en Jasper de Wert (Unity Architects) vertellen waarop ze trots zijn en waarnaar ze uit kijken.

Van Waddinxveen naar Gouda

“De ingroeiing van Unity, die vanaf begin dit jaar definitief is, speelt een grote rol,” vertelt Ronald. In oktober 2019 is Topos een partnership aangegaan met het creatieve Unity. Dit jonge architectenbureau bestond uit een samenwerking tussen Yasser Hassan en Jasper de Wert. Unity was veelal actief op het snijvlak tussen architectuur en stedenbouw. “Jasper en Yasser brengen een nieuw en jong elan met zich mee. Deze verandering is de toekomst van het bureau. Sinds 1953 waren we gevestigd in Waddinxveen, die plek hebben we verlaten en we zitten nu op een locatie in Gouda. Een belangrijke stap, met kansen voor nieuw elan. Het is het begin van een nieuw tijdperk.” Sinds afgelopen zomer zit Topos in Gouda. Voor hoe lang, dat is niet bekend. Het nieuwe pand biedt mogelijkheden om te experimenteren met andere manieren van samenwerken. Dat komt de kwaliteit van het werk ten goede. “Het was evolutie of revolutie”, vult Jasper aan. “Er is duidelijk gekozen voor revolutie. Een ander pand helpt daarbij om stof te doen op waaien en nieuwe vormen aan te nemen, die meer passen bij deze tijd.”

Eerste beweegschool van Nederland

Terugkijkend op mooie projecten staat Integraal Kind Centrum De Twijn hoog op de lijst. De Alblasserdamse basisscholen De Boeg en De Loopplank zijn samengegaan en namen afgelopen jaar nieuwbouw De Twijn in gebruik. Topos verzorgde het ontwerp en had daarmee een primeur te pakken: de eerste beweegschool van Nederland. Door de hele school zijn beweegaanleidingen die kinderen uitdagen in beweging te komen. Er is een klimwand naast de trap en een nettenvloer in de vide waar je in kunt vallen als je in de touwen hangt. Ronald: “Ik ben hier geweldig trots op. Iedere keer als ik er kom, hoor ik wat een positieve invloed het bewegen op de kinderen heeft. Ze zijn rustiger in de klas, er zijn minder ruzies tussen kinderen onderling, er is minder stress voor toetsen, kinderen gaan met veel plezier naar school, leerkrachten staan met meer plezier voor de school, noem maar op. Het was echt pionieren, zo’n school bestond nog niet. Dat zijn we niet uit de weg gegaan en daar ben ik erg trots op, zeker gezien het geweldige resultaat.”

Een ontwerp dat alles heeft

Voor Jasper is de fusieschool in Noordwijk aan Zee, waarin basisscholen Zeehonk en Wakersduin straks samen hun onderdak zullen vinden, een pareltje van het afgelopen jaar. “In het ontwerp komen zoveel belangrijke dingen samen. Van maatschappelijk verantwoord ondernemen en natuurinclusief ontwerpen tot educatie en vormgeving. Een gebouw voor educatie, waarin kinderen belangrijke jaren van hun ontwikkeling doorbrengen, kan veel bijdragen aan hun visie op het milieu en de natuur. Daarom wilden we met een goed schoolontwerp ruimte maken voor die natuur.” Het ontwerp, dat lijkt op een duinlandschap, krijgt straks een natuurtuin, er komen zonnepanelen op het dak en het totale ontwerp gaat naadloos op in de omgeving. Van binnen worden ruimtes op doordachte wijze gepositioneerd, waardoor korte looplijnen ontstaan, wat gunstig voor de vierkante meters en voor de bruikbaarheid van het gebouw in zijn geheel.

Imagine tomorrow

Dat Topos het avontuur aangaat, blijkt uit deze twee voorbeelden. Dat gold afgelopen jaar en geldt ook voor de toekomst. Een tipje van de sluier is de nieuwe propositie ‘imagine tomorrow’. Ronald licht toe: “Deze propositie zegt alles over de koers die we op gaan. Bij alles wat we doen, willen we dat iedereen denkt: imagine tomorrow. Een gebouw zet je neer voor een bepaald aantal jaar. Maar dan? We vinden het belangrijk om steeds na te denken over de vraag: hoe kunnen we met onze projecten zorgen dat het zowel vandaag als in de toekomst waarde heeft? Dan gaat het over circulariteit, klimaatadaptief en natuurinclusief.” “En dat niet alleen,” vult Jasper aan, “het gaat ook over ook inclusiviteit vanuit sociaal aspect. Ik verheug me erg op een aantal mooie woningbouwprojecten, in combinatie met stedenbouw, die hoogstwaarschijnlijk komend jaar verder vorm gaan krijgen. Vanuit onze stedenbouwkundige visie willen we ontwikkelingen realiseren waarin plaats is voor iedereen. Ik geloof erin dat diversiteit, ook binnen stedenbouw, de toekomst is. Imagine tomorrow!”

Gerelateerde artikelen


De mensen weer in beeld bij stedenbouw

Steden bouw je voor mensen. Vanuit die gedachte ging Topos eerder al de samenwerking aan met het jonge en creatieve Unity Architects. Hun visie is wat ons betreft het antwoord op stedenbouw in de toekomst. Hieronder vertellen Yasser Hassan en Jasper de Wert wat die visie precies inhoudt. “Wij kijken sterk naar de lessen uit het verleden voor de...

Lees meer

Topos wint tender voor IKC Buitenhof!

De scholen De Hobbit en ’t Bolwerk in Leiderdorp functioneren al jaren ‘naast’ elkaar gescheiden door een gymzaal. Het gebouw is verouderd en toe aan een vernieuwing. Door toevoeging van kinderopvang voor FloreoKids krijgt het gebouw een nieuw leven als Integraal Kindcentrum . De huidige gebouwen...

Lees meer