Een nieuw stadsbeheergebouw met alle logistieke gemakken van dien

In opdracht van de gemeente Nissewaard heeft Topos een nieuw gebouw ontworpen voor het stadsbeheer. Bij het ontwerp zijn de logistieke processen van de gemeente als uitgangspunt genomen.

Het stadsbeheer van de gemeente Nissewaard was in de loop der jaren versnipperd over vier verschillende locaties. De gemeente wilde deze vier plekken graag terugbrengen naar één locatie, waar alle functies samen zouden komen. Naast een kantoorgedeelte moesten er op de nieuwe locatie een kantine, werkplaats, opslaghal en opslagterrein komen. Met dat wensenlijstje werd Topos benaderd.

Ervaring

‘De gemeente vroeg ons of we ervaring hadden met het ontwerpen van huisvesting voor de afdeling stadsbeheer,’ vertelt architect Ronald de Rooij. ‘Daarop hebben we ons plan voor de gemeente Nieuwegein laten zien, waar we zes jaar geleden de selectie hebben gewonnen voor een nieuw gebouw voor de gemeentewerken. Ze waren er meteen erg van gecharmeerd.’ Ronald verklaart: ‘Bij de opdracht in Nieuwegein hebben we geleerd dat het bij dergelijke projecten essentieel is om je als architect eerst te verdiepen in de logistieke processen achter de bedrijfsvoering. Het beste is eigenlijk om een dagje mee te lopen met de mensen in het veld. Want pas als je het logistieke proces echt snapt, kun je optimaal vormgeven aan dit soort gebouwen.’

Zelfde manier

‘Voor Nissewaard zijn we op dezelfde manier te werk gegaan,’ vertelt Ronald. ‘In dit geval komen de medewerkers ’s morgens op het werk, ze krijgen instructies en rijden vervolgens met hun bedrijfsauto’s weer van het terrein af. Aan het eind van de dag komen ze vaak terug in vuile kleren en willen ze misschien even kunnen douchen. Het is praktisch als die ruimtes, evenals de werkplaatsen en de opslagloods, zich uit het zicht, aan de achterzijde van het terrein bevinden. Aan de voorkant van het terrein, waar ook bezoekers komen, hebben we juist de meer representatieve functies een plek gegeven.’

Klassieke schuur

De locatie bevindt zich midden in een groen gebied, waar oorspronkelijk meerdere boerderijen stonden. Vlak naast het terrein is nog een boerderij met klassieke schuur aanwezig. Ronald: ‘Het archetype van die schuur was voor ons het uitgangspunt bij het vormgeven van het nieuwe gebouw. Daardoor past het goed in de omgeving.’ Het kantinegebouwtje dat al op de locatie aanwezig was, maakt deel uit van het plan. Dit gebouwtje behoudt zijn functie voor de nieuwe vestiging. De zwarte houten delen van het kantinegebouwtje zijn in de vormgeving doorgezet in de nieuwbouw en gecombineerd met rood genuanceerd metselwerk.

Volop ruimte

De nieuwe locatie biedt volop ruimte voor opslag en werkplaatsen. Het kantoordeel is ondergebracht in een tweelaagse schuur en heeft een langgerekte vide. Vanuit het kantoordeel zijn de kantine en de werkplaatsen direct toegankelijk. De nieuwbouw wordt gasloos en energieneutraal. Het project is onlangs aanbesteed; binnenkort start de bouw.