OPDRACHTGEVER: Bouwbedrijf De Vries en Verburg
OMVANG: Nieuwbouw 3670 m2 gemeentewerf met kantoren, kantine, stallingsgebouwen, werkplaatsen, botenloods en zoutloods
ARCHITECT: Ronald de Rooij
REALISATIE: 2015
LOCATIE: Utrechthaven 1, Nieuwegein

In Nieuwegein is voor de gemeente Nieuwegein een nieuwe gemeentewerf met een roeiaccommodatie gerealiseerd. Na een Europese aanbesteding werd de realisatie van het project middels een UAV-gc contract gegund aan Bouwbedrijf De Vries en Verburg. Het programma voor het complex aan het Merwedekanaal is gecombineerd met het programma voor roeivereniging De Doorslag. Een unieke combinatie die het gebouw een multifunctionele karakter geeft. Voor de roeivereniging is een botenloods gerealiseerd en langs het kanaal een roeivlot van 60 meter lang. De overige functies zoals kantine, kleed- en doucheruimten en vergadervoorzieningen, worden in de praktijk gecombineerd met de gemeentewerf. De kantoorfunctie van de gemeentewerf is volledig ingericht naar de principes van het Nieuwe Werken.
In het ontwerp speelde de duurzame ambitie van de gemeente Nieuwegein een grote rol (GPR 8). Er is een ruime hoeveelheid PV-panelen geïnstalleerd (27kWp) en het hoofdgebouw is voorzien een groen dak. Het toepassen van gelamineerde houten dakspanten met grote overstekken en betonsteen in de gevels dragen eveneens bij aan het duurzame karakter. De toegepaste nuance in de betonsteen is geïnspireerd op de waterspiegelingen in het Merwedekanaal. De grote overstekken met houten spanten doen denken aan de uitstekende riemen van een roeiboot.
De vormgeving van het interieur is tot stand gekomen in samenwerking met EM Interieur-Architecten.

Gemeentewerf, stadsbeheer, duurzaam, duurzaamheid, energiezuinig, zoutloods, stallingsloods, nieuwe werken, zonnepanelen, groen dak, pv panelen, roeivereniging, multifunctioneel, UAV-GC contract, gemeentewerf, stadsbeheer, duurzaam, duurzaamheid, energiezuinig, zoutloods, stallingsloods, nieuwe werken, zonnepanelen, groen dak, pv panelen, roeivereniging, multifunctioneel, UAV-GC contract, gemeentewerf, stadsbeheer, duurzaam, duurzaamheid, energiezuinig, zoutloods, stallingsloods, nieuwe werken, zonnepanelen, groen dak, pv panelen, roeivereniging, multifunctioneel, UAV-GC contract.