BIM-coördinatie Moxy Hotel Utrecht: meer inzicht, minder faalkosten

In het zuiden van Utrecht, vlakbij het centrum, wordt op het voormalige bedrijventerrein Rotsoord het boetiekhotel Moxy gerealiseerd. De Utrechtse vestiging van deze trendy hotelketen bestaat uit zes lagen met 172 hotelkamers; op de begane grond bevinden zich de algemene ruimtes zoals de receptie, de lobby en een restaurant. Topos is door aannemer De Vries en Verburg gevraagd om de BIM-coördinatie voor dit project uit te voeren.

Het gebouw kent een bijzondere constructie en bouwmethodiek. De begane grond en de twee liftkernen zijn opgebouwd uit prefab beton. Ook de eerste verdiepingsvloer is van beton. “Tussen de liftkernen en bovenop de verdiepingsvloer is alles van hout,” vertelt Wouter Verstoep van Topos, BIM-coördinator bij dit project. “De hotelkamers worden als geprefabriceerde units aangeleverd waarbij goed nagedacht is over economisch transport en dergelijke”.

Circulair

Ook wordt door deze methodiek de bouwperiode verkort en wordt de overlast voor omwonenden gedurende de bouw beperkt. “Alles is tot op de centimeter uitgedacht. Hierdoor is er geen of nauwelijks materiaalverlies,” aldus Wouter. “Bovendien zijn de delen, indien gewenst, in de toekomst ook weer uit elkaar te halen. Ze kunnen dus circulair worden hergebruikt.”

BIM noodzakelijk

Omdat veel onderdelen prefab op locatie komen en er diverse buitenlandse partijen bij dit project betrokken zijn, is het extra belangrijk om alles vooraf goed op elkaar af te stemmen, benadrukt hij. “Een goed BIM is voor een dergelijk project noodzakelijk.” Het voortraject is dan ook behoorlijk intensief geweest. “Alles moest tot in de puntjes worden doorgerekend en in kaart worden gebracht. Rapporten en bestanden mochten aan duidelijkheid niets te wensen overlaten.”

Clashsessies

Als BIM-coördinator heeft Topos een engineersplan opgesteld en tien clashsessies gehouden. Wouter: “Daarbij hebben we de modellen van vijftien partijen op elkaar afgestemd. We kregen die modellen steeds op vaste tijden aangeleverd. Een dag later controleerden we deze en verwerkten we de conclusies in een rapport. De week daarna was er een bouwoverleg, waarbij we alles met elkaar doorspraken.”

Van grof naar fijn

“Door op zo’n manier te werk te gaan, kun je eventuele problemen in een zo vroeg mogelijk stadium signaleren en de faalkosten aanzienlijk terugdringen,” aldus Wouter. “Soms kom je wel een paar duizend clashes tegen. Het was onze taak om die te categoriseren, zodat er steeds een behapbaar aantal clashes overbleven. Daardoor konden we in de bouwvergadering heel gericht aantonen welke clashes opgelost waren. Zo werkten we van grof naar fijn. We hebben ervaren dat deze methode voor iedereen prettig is.”

Planning

In januari van dit jaar startte Topos met de BIM-coördinatie, inmiddels is over een groot deel van het gebouw de volledige bouwhoogte al bereikt. Naar verwachting zal Moxy Hotel Utrecht nog voor de kerst bouwkundig worden opgeleverd.

Meer lezen

Lees hier meer over onze BIM-projecten

 

BIM-coördinatie Moxy Hotel Utrecht: meer inzicht, minder faalkosten BIM-coördinatie Moxy Hotel Utrecht: meer inzicht, minder faalkosten BIM-coördinatie Moxy Hotel Utrecht: meer inzicht, minder faalkosten BIM-coördinatie Moxy Hotel Utrecht: meer inzicht, minder faalkosten

Gerelateerde artikelen


Van 3D-model naar intelligent Bouw Informatie Model

Bij Topos vinden we het belangrijk om onze opdrachtgevers optimaal te kunnen ondersteunen. Daarom volgen we de ontwikkelingen in de branche op de voet en maken we gebruik van de nieuwste software. Zoals de pakketten Revit en Dynamo. Daarmee kunnen we nóg meer waarde aan onze 3D-modellen toevoegen. Jody van Leeuwen vertelt erover. Er zijn verschillende...

Lees meer

Is Nederland al klaar voor ‘beweeg’ scholen?

Het debat over meer bewegen van kinderen op school is in volle gang. Of het wel of niet een positieve uitwerking heeft op de cognitieve leerprestaties van kinderen is nog onderwerp van onderzoek. Iedereen is het er wel over eens dat meer bewegen voor kinderen beter is. De vraag is echter of dit een taak voor leerkrachten is, die hebben al veel op hun...

Lees meer

Groen licht voor bouw brandweerpost Nieuwegein Zuid

Groen licht voor bouw brandweerpost Nieuwegein Zuid Het was voor iedereen duidelijk, de brandweerpost aan de Henri Dunantlaan voldeed echt niet meer aan de huidige eisen, nieuwbouw was de oplossing. Paul van Eijk, architect bij Huub van der Zee Architecten, maakte het ontwerp. Aan Topos is...

Lees meer