De mogelijkheden op het gebied van BIM ontwikkelen zich razendsnel. 3D-modellen, virtueel en augmented reality… er komen steeds weer nieuwe technieken. Bij Topos vinden we het belangrijk om voorop te lopen met de laatste trends en ontwikkelingen. Hoe we dat doen? U leest het hier.
Bouw Informatie Model
BIM staat voor ‘Bouw Informatie Model’. Het is een methodiek waarbij projecten in iedere gewenste fase van een bouwproject driedimensionaal virtueel worden uitgewerkt. Alle partijen die bij het bouwproces betrokken zijn, werken met dezelfde informatie. Die is continu voorhanden en altijd actueel. Op die manier kan iedereen in de keten dus beschikken over kwalitatief hoogwaardige informatie.
Virtueel bouwen
BIM is hot en happening; iedereen “BIMt” tegenwoordig. Maar wat Topos onderscheidt van veel andere bureaus, is dat wij modelleren zoals er daadwerkelijk wordt gebouwd. Dat klinkt misschien logisch, maar is lang niet altijd gebruikelijk bij architecten en bouwtechnische bureaus. In plaats van alleen een 3D-tekening te maken, proberen wij zoveel mogelijk virtueel te bouwen. Met name voor bouwbedrijven is dat erg waardevol.
Lekker snel
Wanneer je bijvoorbeeld een buitenmuur in één keer in 3D tekent in een gecombineerde wand, vanaf de begane grond tot aan de twaalfde verdieping, gaat dat lekker snel. Maar een aannemer heeft er vervolgens niets aan. Niet alleen zijn de hoeveelheden in zo’n tekening onbetrouwbaar, een aannemer gaat ook helemaal niet op die manier te werk. De door de branche gemaakte basisafspraken (basis ILS) worden door Topos volledig ondersteund en daarop gecontroleerd.
In fases
Het driedimensionaal uitwerken van een bouwproject gebeurt bij Topos dan ook in fases, net als in de daadwerkelijke bouw. Muren tekenen we bijvoorbeeld per verdieping en per element. Daarbij houden we ook rekening met de ontwikkeling dat in de bouw steeds meer wordt geprefabriceerd. Componenten worden steeds vaker fabrieksmatig geproduceerd en vervolgens op de bouw geassembleerd. Ook daarvoor zijn onze modellen geschikt.
Virtual reality
Een andere trend is de opkomst van virtual reality. Ook daar zijn we op ingesprongen. Onlangs hebben we in ons bedrijf een VR-room gerealiseerd. Met behulp van een VR-bril kun je een virtuele tour door het ontwerp maken, net alsof je je er middenin bevindt. Je kunt door het pand lopen, de trap opgaan en zelfs van het gebouw afspringen. Zo kunnen opdrachtgevers, aannemers en adviseurs het hele gebouw virtueel verkennen en ontdekken of alles naar wens is. Hiermee kunnen eventuele problemen tijdens de bouw worden voorkomen.
Korte impressie
Het filmpje geeft een impressie van de mogelijkheden van VR.
Aan de Groenmarkt in de Amsterdamse Jordaan worden twee bijzondere woongebouwen ontwikkeld rondom een intiem plein. Een uniek duinlandschap met natuurzwembad en groentekas op het dak en groene gevels met beplanting kenmerken deze ontwikkeling van Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling en HBB...
In Waddinxveen moet een nieuwe sporthal komen. De huidige sporthal De Dreef, die door zowel scholen als sportverenigingen wordt gebruikt, heeft z’n beste tijd gehad. Topos greep de kans om aan de hand van een ambitiedocument een circulair ontwerp te maken. Architect Ronald de Rooij legt hieronder uit hoe het ontwerp tot stand is gekomen en waarom...
Start revitalisatie serviceflat Zomerland
Verscholen achter het groen langs de Rijksstraatweg in Wassenaar staat Zomerland. Het complex uit de jaren ’70 kan gekenmerkt worden als serviceflat zoals er velen zijn. Het bestuur van Stichting Zomerland heeft echter een visie waarin het gebouw klaar...