Zo blijven we voorop lopen in de wereld van BIM


De mogelijkheden op het gebied van BIM ontwikkelen zich razendsnel. 3D-modellen, virtueel en augmented reality… er komen steeds weer nieuwe technieken. Bij Topos vinden we het belangrijk om voorop te lopen met de laatste trends en ontwikkelingen. Hoe we dat doen? U leest het hier.

Bouw Informatie Model

BIM staat voor ‘Bouw Informatie Model’. Het is een methodiek waarbij projecten in iedere gewenste fase van een bouwproject driedimensionaal virtueel worden uitgewerkt. Alle partijen die bij het bouwproces betrokken zijn, werken met dezelfde informatie. Die is continu voorhanden en altijd actueel. Op die manier kan iedereen in de keten dus beschikken over kwalitatief hoogwaardige informatie.

Virtueel bouwen

BIM is hot en happening; iedereen “BIMt” tegenwoordig. Maar wat Topos onderscheidt van veel andere bureaus, is dat wij modelleren zoals er daadwerkelijk wordt gebouwd. Dat klinkt misschien logisch, maar is lang niet altijd gebruikelijk bij architecten en bouwtechnische bureaus. In plaats van alleen een 3D-tekening te maken, proberen wij zoveel mogelijk virtueel te bouwen. Met name voor bouwbedrijven is dat erg waardevol.

Lekker snel

Wanneer je bijvoorbeeld een buitenmuur in één keer in 3D tekent in een gecombineerde wand, vanaf de begane grond tot aan de twaalfde verdieping, gaat dat lekker snel. Maar een aannemer heeft er vervolgens niets aan. Niet alleen zijn de hoeveelheden in zo’n tekening onbetrouwbaar, een aannemer gaat ook helemaal niet op die manier te werk. De door de branche gemaakte basisafspraken (basis ILS) worden door Topos volledig ondersteund en daarop gecontroleerd.

In fases

Het driedimensionaal uitwerken van een bouwproject gebeurt bij Topos dan ook in fases, net als in de daadwerkelijke bouw. Muren tekenen we bijvoorbeeld per verdieping en per element. Daarbij houden we ook rekening met de ontwikkeling dat in de bouw steeds meer wordt geprefabriceerd. Componenten worden steeds vaker fabrieksmatig geproduceerd en vervolgens op de bouw geassembleerd. Ook daarvoor zijn onze modellen geschikt.

Virtual reality

Een andere trend is de opkomst van virtual reality. Ook daar zijn we op ingesprongen. Onlangs hebben we in ons bedrijf een VR-room gerealiseerd. Met behulp van een VR-bril kun je een virtuele tour door het ontwerp maken, net alsof je je er middenin bevindt. Je kunt door het pand lopen, de trap opgaan en zelfs van het gebouw afspringen. Zo kunnen opdrachtgevers, aannemers en adviseurs het hele gebouw virtueel verkennen en ontdekken of alles naar wens is. Hiermee kunnen eventuele problemen tijdens de bouw worden voorkomen.

Korte impressie

Het filmpje geeft een impressie van de mogelijkheden van VR.

Wilt u onze VR-room live ervaren?

U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Bel of mail ons snel voor een afspraak!

Meer weten?

Lees hier meer over BIM.

Gerelateerde artikelen


Een sterk staaltje samenwerking

Het ontwerpen van een multifunctionele accommodatie (MFA) waar veel partijen samen een gebouw delen, vraagt om een specifieke aanpak. Iedereen heeft zijn eigen agenda met eisen en wensen. Bij onze werkwijze gaan we naast de mensen staan. We vragen naar hun drijfveren en waar het echt om gaat. We zoeken...

Lees meer

Opening brede school De Vier Heemskinderen

Het had gekund, het luiden van de oude kerkklok bij de opening van de brede school De 4 Heemskinderen in Etten Leur. Hij hangt op een mooie plek ter herinnering aan de Heilig Hartkerk die op de plek van de nieuwe school stond. De kerk die een karakteristieke en beeldbepalende functie had in de wijk, is de inspiratie geweest voor het ontwerp; een middenschip...

Lees meer

Topos bij RTL Z

Wat kan Topos met Virtual Reality en BIM voor u betekenen? Zondag 24 februari  was hierover een item te zien in het televisieprogramma ‘De Barometer’ bij RTL Z. Kijk hier het item terug.

Lees meer