Nieuwbouw Willemsparkschool Den Haag

Willemsparkschool Den Haag - Topos
Opdrachtgever
De Haagsche Schoolvereeniging
Omvang
Nieuwbouw 11-klassige basisschool met gymzaal
Architect
Kees Jongelie
Realisatie
2015
Locatie
Frederikstraat 28, Den Haag

Op een mooie maar moeilijk bereikbare locatie, een binnenterrein omgeven door woningen, is de bestaande school gesloopt en is een nieuwbouw gerealiseerd. Om het terrein goed te kunnen bereiken is een historisch pand aan de Frederikstraat gesloopt. Als de school klaar is wordt daar de oorspronkelijke gevel herbouwd met erachter een nieuwe buitenschoolse opvang voor 3 groepen (zie Kindercentrum 2 Ruiters Den Haag)
De nieuwbouw staat op de kavelgrens en richt zich op het aangrenzende speelterrein en park. Cruciaal bij de ontwikkeling van de school was de inpassing van de gymzaal, een grote gesloten doos die zowel op de begane grond als verdieping een grote belemmering vormde bij het ontwerpen van de school. Het volume op het binnenterrein zou te groot en fors worden. Het is opgelost door de gymzaal half verdiept aan te leggen met kleedruimten die helemaal in een kelder zijn ondergebracht. Zo is er voldoende ruimte op de begane grond voor de drie lokalen van de onderbouw en het speellokaal. De groepen voor de midden- en bovenbouw op de verdieping zijn geclusterd en kijken uit over het park.
De gevel bestaat uit een aluminium composiet plaat in horizontale banden in 2 wissende lichte kleuren. Het effect is een visuele reductie van de hoogte. Op de BG is de hoek naast de toegang van de school teruggelegd en uitgevoerd met een ander materiaal. Bij aankomst is duidelijk dat het voorplein om de hoek overgaat in het speelplein van de kinderen.

  • Willemsparkschool Den Haag - Topos

Gerelateerde Projecten


St. Franciscusschool Bennebroek - Topos

Nieuwbouw De Franciscus Bennebroek

Technasium 2.0 Da Vinci College Leiden - Topos

Transformatie zwembad tot Technasium Da Vinci College Leiden