NIeuwbouw brede school De Arcade Leiden

Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Gemeente Leiden
Omvang
9-klassige brede school met kinderopvang, buitenschoolse opvang en sportvoorzieningen
Architect
Mariëlle van Ooi
Locatie
Leiden

In het centrum van de wijk Roomburg is brede school De Arcade gerealiseerd. De brede school bevindt zich in het deelgebied Ecozone. In dit gebied staat de natuur centraal. De bebouwing van de brede school staat aan de rand van de ecozone maar mag deze niet verstoren. Het plein vormt de overgang van bebouwing naar Eco-zone.

De basis van het ontwerp voor de school is een muur die aan de straatzijde de randen van het terrein opzoekt. De muur omarmt de verschillende functies van de brede school. Daarnaast zijn er gespannen bogen zichtbaar op de plekken waar de muur zich opent. Dit is ter plaatse van de hoofdentree, de buitenruimte van het kinderdagverblijf en aan de groene zone, het speelterrein. Het hart van het gebouw wordt gevormd door het ‘amfitheater’, dat zowel onderdeel is van de gemeenschappelijke ruimte als van het speelterrein.

Een belangrijk uitgangspunt voor de brede school is de zichtbaarheid en de uitstraling van de verschillende functies vanaf de straat. De sportzaal en de sportschool liggen op de verdieping, maar zijn als volume duidelijk zichtbaar en zullen daarmee als onderdeel sport ook duidelijk herkenbaar zijn vanuit de wijk. Het speelterrein van de brede school is zodanig ontworpen dat er een geleidelijke overgang ontstaat van de ‘gespannen boog’ naar het water. Dit wordt onder andere gerealiseerd door hoogteverschillen aan te brengen in gras en bestrating, gevarieerde beplanting, bomen en natuurlijke speelobjecten.

Gerelateerde Projecten


Nieuwbouw Brede school De Regenboog Woerden

Valkenheuvel Driebergen