Juf Nienke IJburg Amsterdam

Juf Nienke - Topos
Opdrachtgever
Building For Life
Omvang
ca 7.150 m2
Architect
RAU-SeARCH
Realisatie
2021

Woongebouw Juf Nienke op Centrumeiland IJburg krijgt een duurzaam en circulair gebouw. Centrumeiland is een van de duurzaamste ontwikkelingslocaties van de stad, mede door het WKO-systeem. Daarmee worden de huizen op het hele eiland voorzien van warmte en koude uit de bodem. Dit plan gaat nog een stap verder, het gebouw wordt ook circulair ontwikkelt. Bij de bouw worden o.a. hergebruikte en gerecyclede materialen gebruikt met een lage milieubelasting en volledig hernieuwbare materialen. Ook wordt er ontworpen met aandacht voor biodiversiteit en ecologie. Zo komt er een vleermuizenhotel op het dak en in de gevel nestplekken voor gierzwaluwen. Het ontwerp is van RAU en SeARCH architecten.

Programma
Juf Nienke ligt aan de zuidkant van het eiland en krijgt een oppervlak van ongeveer 7.500 m2 voor woningen, parkeren en voorzieningen zoals gedeelde werkplekken, huiswerkbegeleiding, workshopruimtes en een pakketten ophaalpunt. Het architectonisch ontwerp van het gebouw krijgt door het gebruik van natuurlijke duurzame materialen een 21e-eeuwse stedelijke, stoere uitstraling. 50% van de woningen richt zich op de middel dure huursector en 50% op de vrije huursector.

Topos was na de tenderfase verantwoordelijk voor de BIM-engineering van het ontwerp tot en met de aanvraag omgevingsvergunning.

(artist impressions: RAU-SeARCH)

  • Juf Nienke - Topos
  • Juf Nienke - Topos
  • Juf Nienke - Topos
  • Juf Nienke - Topos
  • Juf Nienke - Topos
  • Juf Nienke - Topos

Gerelateerde Projecten


MFA Zwammerdam - Topos

Nieuwbouw MFA Zwammerdam

De Windes Scheveningen - Topos

De Windes Scheveningen