IKC De Brink

Status
Ontwerp
Opdrachtgever
PIT kinderopvang & Onderwijs Zwijndrecht
Omvang
Integraal Kindcentrum (IKC) met 13 groepen, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang
Architect
Ronald de Rooij en Yasser Hassan
Realisatie
2024
Locatie
Roerdompstraat 5, Zwijndrecht

Begin 2022 won Topos de aanbesteding voor het nieuwe IKC aan de Roerdompstraat te Zwijndrecht. Het project omvat de sloop-nieuwbouw en renovatie met behoud van het kinderdagverblijf met een kenmerkende gewaaierde vorm. De nieuwbouw voegt 13 klaslokalen toe, alsmede 2 BSO-ruimten, dat samen met het kinderdagverblijf verder gaat als IKC voor kinderen van 0 tot 13 jaar.

Het ontwerp plaatst het nieuwe programma samen met het bestaande kinderdagverblijf rondom een nieuw centraal hart met een tribunetrap en beweegruimte. Het spel van vlakken en daken van het bestaande deel wordt eigentijds doorgezet bij de architectonische uitwerking van de nieuwbouw. De verschillende functies zijn vanaf buiten bekeken duidelijk te onderscheiden dankzij het vlakkenspel waarmee het een menselijke maat kent, maar delen een duidelijk geaccentueerd gezamenlijk dak dat het integrale aspect symboliseert.

Andere bijzonderheden van het ontwerp zijn de beweegaanleidingen voor de kinderen door het gehele IKC, de steiger bij de teamkamer die als buitenlokaal kan worden ingezet en de groene daktuinen die bijdragen aan het natuur inclusieve karakter. De daktuin voorziet het IKC in extra buitenruimte dat tevens gebruikt kan worden voor eventuele toekomstige uitbreidingen.

Het nieuwe IKC wordt medio 2024 gerealiseerd.

Gerelateerde Projecten


Nieuwbouw Brede school De Regenboog Woerden

Gedeeltelijke transformatie College De Populier Den Haag