Centraal Wonen Delft

Status
In ontwikkeling
Opdrachtgever
DUWO
Omvang
Wooncomplex met 173 units
Architect
Yasser Hassan
Realisatie
Q3 2023
Locatie
Fuutlaan, Delft

In opdracht van DUWO verzorgt Topos het ontwerp van de nieuwe gevel van Wooncomplex 1312 Fuutlaan/Kraanvogelstraat, beter bekend als Centraal Wonen Tanthof in Delft. Het wooncomplex, bestaande uit 4 verschillende clusters met 13 verschillende woongroepen, was gebouwd in 1981 om een alternatieve  woonvorm te creëren waar mensen niet geïsoleerd, maar sámen wonen. Het was met dit vertrekpunt waarmee Flip Krabbendam, architect van het originele plan, het bijzondere wooncomplex opzette. Vanwege duurzaamheidsoverwegingen en uitstraling is het pand inmiddels aan een vernieuwingsslag toe.

Yasser Hassan, partner en architect bij Topos, maar ook voormalig bewoner van Centraal Wonen Tanthof, speelt een ontwerpende en consulterende rol bij de totstandkoming van het ontwerp. De belangen van de opdrachtgever en de woongroep krijgen beide op vanzelfsprekende wijze een plek in de nieuwe gevel.

Zo worden de nestkasten voor mussen en vleermuizen geïntegreerd in de gevel, de deuren op de begane grond behouden (i.v.m. sociale binding en veiligheid), de regenton en verdere afwatering beter geïntegreerd en krijgt de gevel een natuurlijke uitstraling. Tegelijkertijd is het ontwerp makkelijk uitvoerbaar gemaakt, worden ventilatieroosters toegevoegd, wordt het dak extra geïsoleerd en klaargemaakt voor zonnepanelen, waarmee de energievraag van het gebouw drastisch wordt verkleind. In de negge van de ramen verwijzen verschillende kleuren naar de verschillende clusters die het wooncomplex rijk is.

Met de nieuwe gevel is wooncomplex Centraal Wonen Delft klaar voor de toekomst!

Gerelateerde Projecten


Transformatie Raephorst - Topos

Transformatie appartementencomplex Raephorst Wassenaar

Appartementencomplex Musters Kwartier Alphen aan den Rijn - Topos

Nieuwbouw appartementencomplex Musters Kwartier Alphen aan den Rijn