1953 – 1970

In 1953 werd Topos opgericht door de architect Bas Treffers. Het bureau droeg vanaf dat moment de naam van de oprichter. De visie van Treffers: Op integrale wijze gebouwen benaderen en waarde toevoegen aan de maatschappij. Treffers kwam helaas in 1963 vroegtijdig te overlijden.

In 1970 fuseerde het zelfstandige bedrijf van de Hongaars-Nederlandse architect Kornél Polgár met architectenbureau Treffers. Het bureau ging door onder de naam: Treffers en Polgár. Met de komst van Polgár veranderde ook de samenstelling van de directie. Deze kwam eerst in handen van Kornél Polgár en Gerard Sundermeijer. Later voegde Jan Kuilenburg zich hier aan toe.

 

De jaren zeventig werden gebruikt om grote woningbouwprojecten onder handen te nemen. Onder leiding van Polgár ontwierp Topos een deel van de wijk Nieuw Waldeck in Den Haag. Deze woningen stonden bekend om de bijzondere ‘hoekoplossingen’, waardoor veel ruimte kon worden gewonnen. Het originele aan dit project waren ook de poortjes in de woonwijk. Dit zorgde voor een gevoel van intimiteit en gezelligheid.

 

In 1976 kreeg Topos zijn eerste grootschalige gezondheidszorgproject: Loosduinse Hof in Den Haag, nabij Waldeck. Polgár werd gevraagd door Stichting KVV – nu Florence – om een verzorgingshuis te ontwerpen. Polgár legde met het verzorgingstehuis de basis voor één van de belangrijkste pijlers van ons bureau. Sindsdien zijn gezondheidszorgprojecten altijd een aanzienlijk deel van de Topos-portfolio geweest. Topos volgt de ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg dan ook op de voet, waardoor we in deze sector gespecialiseerd zijn.

1970-1980

1980 – 1994

Vanaf 1980 werd Albert Jan Dekking het vierde directielid. In 1983 ontving Polgár als eerste Nederlander de Heinrich Tesselow-medaille voor architectuur voor het ontwerpen van sociale woningbouw in samenhang met een humane woonomgeving. Na een periode van 17 jaar met veel passie aan het roer te hebben gestaan van het bureau, legde Kornél Polgár in 1987 zijn functie bij Topos neer.

In 1994 volgde opnieuw een naamswijziging. Treffers en Polgár heet vanaf dat moment Topos Architecten. De voorletters van Treffers en Polgár vind je nog steeds terug in de nieuwe naam. Daarnaast betekent Topos in het Grieks ‘plek’. In 1994 nam ook Gerard Sundermeijer afscheid van het bureau. Jan Kuilenburg volgde in 1998 en in dat jaar werd Albert Jan Dekking algemeen directeur.

1994 – 2004

2004 – 2008

Eind 2004 heeft Albert Jan de leiding overgedragen aan Ronald de Rooij en Kees Jongelie.

Topos houdt ontwikkelingen in de branche goed in de gaten en streeft ernaar om gebruik te maken van de nieuwste software. Zoals softwarepakketten om waardevolle 3D-modellen voor de bouw te maken. Door relevante en bruikbare  informatie te koppelen aan bepaalde elementen uit het model, zoals de dikte van een houten kozijn, verandert het 3D-model in een soort database: het Bouw Informatie Model (BIM). Met deze software voegen we nóg meer waardevolle informatie toe aan 3D-modellen.

Naast Topos Architecten werd in 2011 Topos Fields opgericht waarbinnen alle bouwkundige diensten apart worden aangeboden. Zowel bouwkundig (BIM) tekenwerk als bouwkostenbegeleiding, bestekken, bouwbegeleiding en projectmanagement.

In 2017 treedt Jody van Leeuwen toe tot de directie en gaat het bedrijf in 2018 als breed werkend full-service bureau verder onder één naam : Topos architectuur & bouwkunde.

2008 – 2022

2022 >

Begin 2022 zijn Yasser Hassan en Jasper de Wert, sinds 2019 samenwerkingspartners van Topos, onderdeel van het architectenbureau en maken zij deel uit van de directie. Hun komst introduceerde ook een nieuw vakgebied naast architectuur en bouwkunde: stedenbouw. Naast het ontwerpen en uitwerken van gebouwen, ontwerpt Topos nu ook de ruimtes tussen gebouwen in.

Vandaag de dag is Topos een breed georganiseerd bedrijf met een multidisciplinaire team van stedenbouwkundigen, architecten, ontwerpers, projectmanagers en bouwkundigen. Door alle aanwezige disciplines en kennis kunnen we met ons stedenbouwkundig advies tot en met bouwbegeleiding en beheer & onderhoud onze opdrachtgevers volledig ontzorgen.

De toekomst heeft veel in petto. Met een groeiend team zijn we klaar voor een nieuw hoofdstuk van Topos. We staan paraat met de nodige ondersteuning en advisering bij ruimtelijke vraagstukken. Daarbij onze lijfspreuk: Imagine Tomorrow!”