Nieuwbouw multifunctionele accommodatie Oranjehof Langbroek

Opdrachtgever
Volksbelang, Wijk bij Duurstede
Omvang
Nieuwbouw 35 huurappartementen, 4-klassige basisschool, peuterspeelzaal, dorpshuis, bibliotheek en supermarkt
Architect
Ronald de Rooij
Realisatie
2014
Locatie
Prinsenplein 3, Langbroek

In het uitbreidingsplan van het dorp Langbroek is in het centrale deel voorzien in een multifunctionele accommodatie waarin naast 35 appartementen voor ouderen voorzien is in een zes-klassige basisschool, een peuterspeelzaal, een dorpshuis met bibliotheek, een seniorensteunpunt en een supermarkt. De appartementen zijn gelegen op de verdieping. Alle overige voorzieningen bevinden zich op de begane grond en zijn grotendeels intern met elkaar verbonden. De interne verbinding is vormgegevens als semi-openbare binnenstraat en verbind Dorpshuis De Toekomst met basisschool Piet de Springer, peuterspeelzaal Humpy en het seniorensteunpunt van zorginstelling QuaRijn. De appartementen op de verdiepingen worden eveneens vanuit de binnenstraat ontsloten.
De stedenbouwkundige opzet is die van een grotendeels gesloten bouwblok met op de kop een nieuw dorpsplein. Feitelijk vormt Oranjehof de 1e fase van het totale plan. In de 2e fase zal het bouwblok in de toekomst worden afgebouwd met appartementen aansluitend aan de zuidzijde van het complex.
Het bouwblok is gesegmenteerd in kleinere gebouwdelen in verschillende metselwerk kleuren, waardoor de grote schaal van het complex teruggebracht wordt tot dorpse proporties, passend in Langbroek. Om het dorpse karakter te versterken is de bovenste laag van de appartementen uitgevoerd onder een schuine kap en zijn de balkons als loggia’s binnen de gevel uitgevoerd. De verspringende gootlijn versterkt het dorpse karakter.

  • MFA Oranjehof Langbroek - Topos

Gerelateerde Projecten


Woonhuis Middelburgseweg - Topos

Nieuwbouw woonhuis Middelburgseweg Waddinxveen

Nieuwbouw multifunctioneel complex Schaijk