Nieuwbouw brede school Viandenlaan Breda

Opdrachtgever
Gemeente Breda
Omvang
Nieuwbouw brede school met 2 basisscholen, buitenschoolse opvang, dubbel gymnastieklokaal
Architect
Kees Jongelie en Marielle van Ooi
Realisatie
2015
Locatie
Viandenlaan 10, Breda

In 2008 werd de Europese Aanbesteding voor de nieuwe Brede School Viandenlaan in Breda gewonnen door Topos. De start van de bouw heeft om diverse redenen lang op zich laten wachten. In maart 2015 werd de school opgeleverd.
Naast de bestaande monumentale school is het oude postkantoor gesloopt en op die plek is de nieuwe brede school gerealiseerd met dependances voor de K.B.S. Laurentius met 12 lokalen en de Dr. De Visser school met 4 extra lokalen. Voor de De Kobergroep zijn er 4 groepen buitenschoolse opvang en er is een dubbele gymzaal die buiten schooltijd zelfstandig verhuurd kan worden.
De nieuwe brede school ligt in het Ginneken aan het Schoolakkerplein. De zichtlijn over het plein naar de kerk van het Ginneken is zeer kenmerkend en de nieuwbouw is zodanig gepositioneerd dat het deze zichtlijn accentueert. De brede school is U-vormig waardoor het entreegebied een beschutte plek voor de kinderen is. De kozijnen op de begane grond hebben een extra diepe neggen waarin prefab betonnen banken gemaakt zijn. Hier kunnen zowel de spelende kinderen als wachtende ouders even zitten.
Het gebouw heeft één centrale hoofdentree die je benaderd vanaf het centrale plein. Vanuit deze hoge ruimte zijn zowel de buitenschoolse opvang, de twee gymzalen als de school direct bereikbaar. Hiermee is er een overzichtelijke, goed te beheersen, veilige entree. De indeling is afgestemd op het gebruik waarbij schaal, maat en kind vriendelijkheid een belangrijke rol spelen. Binnen het gebouw is er veel glas en zijn er vides tussen de verschillende verdiepingen. Op deze wijze ontstaat er een overzichtelijke plattegrond met veel transparantie, waardoor de kinderen zich makkelijk kunnen oriënteren.

  • Brede school Viandenlaan Breda - Topos

Gerelateerde Projecten


Nieuwbouw speciaal onderwijs De Opperd Den Haag

Nieuwbouw VMBO College St. Paul Den Haag