Hofstede college Den Haag

Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Lucas Onderwijs te Den Haag
Omvang
praktijkschool voor 225 leerlingen
Architect
Kees Jongelie
Locatie
Den Haag

De Hofstede praktijkschool is een school voor 225 leerlingen en is gerealiseerd op een voormalig sportterrein. Het is een onderdeel van een grote revitalisatie van De Gaarden NO in Den Haag West. Het team van de school wilde een compact overzichtelijk gebouw met voldoende ruimte voor hun bijzondere leerlingen. Belangrijk is een omgeving te creëren waar leerlingen zich zowel binnen als buiten veilig en geborgen voelen. Kleine overzichtelijke groepen van 15 leerlingen hebben ieder een eigen thuisbasis.

De school heeft de vorm van een U en bestaat uit twee lagen. De zijde aan de Vrederustlaan wordt gevormd door de opgetilde gymzaal met daaronder de fietsenstalling en een deel van het plein. Bij de twee andere zijden liggen de leerdomeinen op de verdieping en de werkruimten op de begane grond met in de hoek de aula en voorzieningen voor personeel.

Bijzonder zijn de uitgebouwde ramen op de verdieping bij de leerdomeinen, de brede vensterbanken die op deze wijze ontstaan vergroten visueel de lokalen. Het gekleurde glas bij de werkruimten op de begane grond geven de school verder zijn speciale karakter.

Flexibiliteit is ontstaan door te kiezen voor een staalskelet. Binnenwanden kunnen op willekeurige plekken geplaatst worden. Gekleurd matglas in de gevel zorgt voor licht, maar de inkijk wordt beperkt in de praktijklokalen. De praktijkruimten worden door alle leerlingen gebruikt, alleen ligt het accent bij de bovenbouw. Het oefenbedrijf vormt een cluster met de consumptieve techniek met het restaurant als voorziening. Daarnaast zijn er de clusters bouw- en algemene techniek en verzorging. Beweging is heel belangrijk voor deze leerlingen en daarom is er naast de gymzaal een ruimte voor fitness toegevoegd.

Gerelateerde Projecten


Nieuwbouw multifunctioneel complex Schaijk

Nieuwbouw Brede school De Regenboog Woerden