Regelmatig werken we bij Topos aan projecten met complexe programma’s van eisen. Vaak gaat het daarbij om de bekende combinatie van een school en kinderopvang die met elkaar een gebouw delen. Maar soms ook om minder voor de hand liggende combinaties, zoals een bibliotheek, muziekschool of klein theater die samen van één gebouw gebruikmaken. Hoe dan ook, het zijn altijd weer complexe puzzels waar we met veel plezier aan werken.

Hoe pakken we dat aan?

Bij zo’n complex programma proberen we altijd zoveel mogelijk de verbinding te zoeken tussen de verschillende gebruiksfuncties. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een tussendeur in plaats van een muur, zodat eventueel toekomstige samenwerkingen niet uitgesloten worden. Dat heeft ervoor gezorgd dat veel gebouwen die we in het verleden hebben gerealiseerd, later moeiteloos hebben kunnen samengaan en inmiddels integrale kindcentra zijn geworden.

Slimme oplossingen

Een belangrijk punt waar je als architect bij dit soort opdrachten rekening mee moet houden, is de geluidproductie. Zeker wanneer bijvoorbeeld een muziekschool en bibliotheek in één gebouw plaatsnemen, zijn geluidsisolerende maatregelen belangrijk. In de bibliotheek wil je immers niet het geschetter van een trompet kunnen horen. Maar ook bij scholen is geluid een aandachtspunt. Buitenspelende kinderen kunnen de lessen verstoren en de leerlingen die binnen zitten afleiden van hun werk. Daar zijn dus slimme oplossingen voor nodig.

Wel de lusten, niet de lasten

Bij dit soort combinaties zoeken we dan ook altijd naar oplossingen waarbij de verschillende gebruikers wel elkaars lusten kunnen delen, zoals het gemeenschappelijk gebruik van vergaderruimtes, koffiecorner of spreekkamers, maar niet de lasten. En dat geldt ook voor de logistiek. Hoe bereiken mensen hun plaats van bestemming? Moeten ze daarvoor door elkaars ruimtes heen lopen?

Bijzondere combinatie

Een bijzondere combinatie van programma’s die we gerealiseerd hebben, is een roeivereniging en een gemeentewerf in Nieuwegein die samen een gebouw delen. De gemeentewerf kreeg een plek langs het water en tegelijkertijd was ook de roeivereniging op zoek naar een locatie. De gemeente besloot dit te combineren. In ons ontwerp hebben we voor de gemeentewerf loodsen, kantoren en een opslag gerealiseerd. De roeivereniging kreeg een eigen botenloods. Beide organisaties maken gebruik van elkaars kleedkamers en kantine. Omdat het personeel van de gemeentewerf hoofdzakelijk overdag aanwezig is, en de roeivereniging met name in het weekend en ’s avonds actief is, zitten ze elkaar niet in de weg.

Rolluik

In de kantine hebben beide organisaties hun eigen bar met rolluik. Als de gemeentewerf in functie is, is het rolluik van de roeivereniging dicht en omgekeerd. Het leuke is dat de interieurarchitect voor het rolluik van de gemeentewerf een afbeelding heeft ontworpen die gerelateerd is aan roeien, op het rolluik van de roeivereniging staat een afbeelding die met de gemeentewerf te maken heeft. Dat geeft bezoekers van de roeivereniging ook echt het gevoel dat ze in de in de kantine van de roeivereniging zijn en omgekeerd. Ook is er nog een fraai dakterras gerealiseerd. De gemeentewerf gebruikt het terras als buitenkantine en voor de roeivereniging is het de perfecte plek om over het water uit te kijken naar de roeiers. Kortom, een mooie oplossing die beide organisaties versterkt en waarbij ze optimaal gebruik kunnen maken van elkaars voordelen!

Meer lezen?

Meer projecten met complexe progamma’s vindt u hier.