OPDRACHTGEVER: Stichting Raephorst (voorheen Zomerland)
OMVANG: Transformatie appartementencomplex met 110 appartementen
ARCHITECT: Ronald de Rooij
REALISATIE: 2018
LOCATIE: Raaphorstlaan 25, Wassenaar

Serviceflat Zomerland, zoals het gebouw bekend stond tot voor de oplevering, dateert van begin jaren ’70 en bestond uit 121 appartementen. Praktisch alle appartementen waren tweekamer woningen. Hoewel bouwkundig goed raakte het complex toch gedateerd en was het slecht geïsoleerd. Leegstand dreigde. De toekomstvisie van het bestuur was een renovatie waarbij  er meer variatie in het woningaanbod zou komen. Het gebouw moest een moderne uitstraling krijgen en er moest een duurzaamheidsslag gemaakt zijn.

In nauwe samenwerking met De Vries en Verburg heeft Topos een plan gemaakt waarin het complex een nieuwe, goed geïsoleerde, jas van leisteen heeft gekregen die goed past in de bosrijke omgeving. De bestaande recreatiezaal is geamoveerd waardoor de centrale hal meer daglicht ontvangt en meer appartementen vrij uitzicht hebben gekregen op de fraaie tuin in Engelse stijl. De oude grootkeuken van het complex is getransformeerd tot een grand café met terrassen waar het prettig toeven is.

De appartementen zijn voorzien van nieuwe installaties, nieuwe keukens en badkamers en nieuwe kozijnen. De ruime balkons hebben nieuwe hekwerken gekregen. Door op diverse plaatsen drie appartementen om te vormen tot twee grotere appartementen is diversiteit in het woningaanbod ontstaan. Na de renovatie herbergt het complex 110 appartementen.

Door de renovatie in twee fasen uit te voeren was het mogelijk een groot deel van de bestaande bewoners tijdens de bouw in het te complex te laten blijven wonen om na de renovatie terug te keren naar hun eigen appartement of en ander gewenst appartement. Naast de aanpak van het gebouw behoorde ook de herinrichting van een groot deel van de tuin tot de werkzaamheden. De uitstraling van het complex is getransformeerd tot een complex dat harmonieert met zijn omgeving.