OPDRACHTGEVER: Gemeente Leiderdorp
OMVANG: Renovatie twee scholen en kinderopvang 2360 m2
ARCHITECT: Ronald de Rooij
REALISATIE: 2017
LOCATIE: Heelblaadjespad 17 en Marjoleintuin 58 Leiderdorp

Verscholen tussen het buurtgroen waren de scholen De Regenboog, De Hasselbraam en kinderopvang De Duikboot gevestigd in een sleets geworden schoolgebouw. Het dateerde uit eind jaren ’70 en was gebouwd als een systeemschool zoals er destijds velen in Nederland zijn gebouwd. Vervangende nieuwbouw op deze locatie lag voor de hand maar zou beide scholen veel ruimte kosten omdat de oppervlakte dan genormeerd zou worden aan de hand van leerlingenaantallen. Gemeente en besturen kozen daarom voor ingrijpende renovatie. Topos heeft de renovatie aangegrepen om niet alleen de uitstraling en de thermische schil van het gebouw aan te pakken maar intern ook de installaties te vernieuwen en het gebouw een nieuw hart te geven.

Beide scholen in het gebouw functioneerden ‘met de rug naar elkaar toegekeerd’. Er waren geen gezamenlijke activiteiten of overleg. Het realiseren van nieuwe aula’s voor beide scholen in combinatie met een gemeenschappelijk te gebruiken speellokaal biedt de gebruikers nieuwe mogelijkheden. De scholen en de kinderopvang zijn intern met elkaar verbonden. De aula’s en het speellokaal kunnen gecombineerd worden tot één grote gezamenlijke ruimte. De onderlinge verbinding en het gezamenlijke gebruik van het collectieve speellokaal brengt de gebruikers met elkaar in gesprek. De randvoorwaarden om te komen tot een volwaardig kindcentrum zijn daarmee gecreëerd, het is aan de gebruikers hieraan verder vorm te geven.

Na de renovatie geeft het gebouw de gebruikers het gevoel te zijn gehuisvest in een nieuw gebouw doordat alle afwerkingen zijn aangepakt. Met uitzondering van het nieuwe hart in het kindcentrum is de oorspronkelijke indeling echter voor 70% gelijk gebleven. Aan de buitenzijde van het complex herinnert niets meer aan het sleetse schoolgebouw. Eén van de entrees van De Hasselbraam is verplaatst waardoor er een betere relatie naar de straat is ontstaan. Nieuwe metselwerk gevels gecombineerd met geveldelen van ruw gebeitst Siberisch Larix geven Kindcentrum Voorhof een nieuwe identiteit waarmee de besturen weer vele jaren vooruit kunnen.

school, onderwijs, brede school, primair onderwijs, renovatie school, revitalisatie school, duurzame renovatie, duurzaam,  frisse school B, frisse scholen B, school, onderwijs, brede school, primair onderwijs, renovatie school, revitalisatie school, duurzame renovatie, duurzaam, frisse school B, frisse scholen B