OPDRACHTGEVER: Gemeente Nissewaard
OMVANG: Nieuwbouw ruim 2000 m2
ARCHITECT: Ronald de Rooij
REALISATIE: 2021
LOCATIE: Voorweg 9B, Spijkenisse

Het stadsbeheer in de gemeente Nissewaard was in de loop der jaren georganiseerd geraakt op vier verschillende plekken binnen de gemeente. De nieuwbouw op één van deze locaties vervangt de verouderde vestigingen op de andere locaties. De kantoorfuncties zijn samengevoegd, er is voorzien in één werkplaats, één opslaghal en één groot opslagterrein.

Op de bestaande locatie was een kantine gebouw al aanwezig wat voorheen in gebruik is geweest bij werk/leer bedrijf Voorne-Putten Werkt. Het bestaande gebouwtje vormde het uitgangspunt voor de nieuwbouw en heeft zijn functie als kantine in de nieuwbouw behouden.

Bij het ontwerp van de nieuwbouw is de vormgeving van het oorspronkelijke kantinegebouwtje in combinatie met de naastgelegen boerderij leidend geweest. Het concept van een boerderij met verschillende schuren vormt de basis. Het representatieve kantoordeel herbergt een langgerekte vide over 2 lagen. De hieraan gelegen kantoorruimten oriënteren zich op de naastgelegen kavel waar oorspronkelijk een boomgaard was. Helaas is deze boomgaard getransformeerd tot een opslagterrein van het naastgelegen bedrijf wat zich in de boerderij heeft gevestigd. Vanuit het kantoordeel zijn de kantine en de werkplaatsen direct toegankelijk.

De zwarte houten delen van het bestaande kantinegebouwtje zijn in de vormgeving doorgezet in de nieuwbouw en gecombineerd met rood genuanceerd metselwerk. De nieuwbouw is gasloos en energieneutraal en in juli 2021 opgeleverd.