OPDRACHTGEVER: Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden
OMVANG: Nieuwbouw 12-klassige basisschool, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang en gymzaal
ARCHITECT: Kees Jongelie
REALISATIE: 2013
LOCATIE: Draaistraat 16, Den Haag

Op de locatie van de bestaande school biedt de vervangende nieuwbouw onderdak aan een basisschool met 12 groepen, kinderopvang voor 4 groepen, 2 groepen buitenschoolse opvang, een peuterspeelzaal en een gymzaal. Het is een groot programma voor een beperkte locatie en dat vraagt om een compacte stedelijke oplossing.
De nieuwe school volgt de contouren van het bestaande bouwblok, is drie lagen hoog met een terugliggende opbouw van de gymzaal in een ander materiaal. Bijzonder is het voorgebied dat gecreëerd is door het volume met de entrees over twee lagen terug te leggen, de massa wordt als het ware uitgehold. Op de begane grond liggen de entrees voor de onderbouw van de school, peuterspeelzaal en de kinderopvang. De buitentrap brengt kinderen direct naar de verdieping waar de entrees voor de midden- en bovenbouw van de school en de buitenschoolse opvang liggen. Dit voorplein is een veilige buffer naar de straat en kan in verband met de sociale veiligheid aan de straatzijde na schooltijd met een hek afgesloten worden.
De brede school is aan één zijde van het naastgelegen blok losgehouden, waardoor het achtergebied buitenom te bereiken is. De gymzaal ligt op de tweede verdieping en is vanuit het centrale trappenhuis bereikbaar. De begane grond is aan de achterzijde over één laag uitgebouwd voor de kinderopvang. Dit deelt het achterterrein op in een speelplaats voor de school aan de ene zijde en het spelen voor de kinderopvang aan de andere kant. Op het dakterras kan er door de buitenschoolse opvang gespeeld worden. Met een trap kunnen ze ook het speelterrein op de begane grond bereiken. Net als het gehele aangrenzende bouwblok is de school in baksteen uitgevoerd waarbij gekozen is voor staand metselverband met doorlopende voegen waardoor het blok een eigen, meer zelfstandige status krijgt. Dakrand en plint zijn in metselwerk gedetailleerd en vormen de begrenzing van het blok. In de grote ramen van de school zijn de draaiende delen teruggelegd en donker gekleurd. Het levert een bijzondere dynamiek in de gevel op.

Duurzaam primair onderwijs, school , nieuwbouw brede school, duurzame school, onderwijsgebouw, brede school, kinderopvang, buitenschoolse opvang, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, gymzaal, frisse scholen, frisse school, duurzaamheid, binnenstedelijk, duurzaam primair onderwijs, school , nieuwbouw brede school, duurzame school, onderwijsgebouw, brede school, kinderopvang, buitenschoolse opvang, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, gymzaal, frisse scholen, frisse school, duurzaamheid, binnenstedelijk. Duurzaam primair onderwijs, school , nieuwbouw brede school, duurzame school, onderwijsgebouw, brede school, kinderopvang, buitenschoolse opvang, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, gymzaal, frisse scholen, frisse school, duurzaamheid, binnenstedelijk, duurzaam primair onderwijs, school , nieuwbouw brede school, duurzame school, onderwijsgebouw, brede school, kinderopvang, buitenschoolse opvang, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, gymzaal, frisse scholen, frisse school, duurzaamheid, binnenstedelijk.