Een concept voor een gymzaal met oneindig veel mogelijkheden

Een concept voor een gymzaal met oneindig veel mogelijkheden

Een concept voor een gymzaal met oneindig veel mogelijkheden

Kinderen bewegen te weinig, bestaande gymzalen sluiten vaak niet aan op de huidige behoeften en staan een groot deel van de tijd leeg. Kortom, het is de hoogste tijd voor een nieuw concept: De Nieuwe Gymzaal.

Kinderen bewegen te weinig en niet goed genoeg. En dat komt niet alleen doordat er tegenwoordig nog maar weinig uren gym op het lesrooster staan. Kinderen mógen in onze maatschappij ook steeds minder vaak bewegen. We vinden het niet goed als ze rennen in de gang of klimmen in een boom. Terwijl kinderen van nature gráág willen bewegen, moedigen wij hen juist aan om zoveel mogelijk stil te zitten. Met alle gevolgen van dien.

Ouderwetse standaard

En dan is er ook nog een ander probleem. Er wordt nauwelijks nog gesport in gymzalen. Gymzalen staan vaak leeg, zeker ’s avonds. De ruimtes zijn er dus wel, maar ze worden een groot deel van de dag niet gebruikt. Dat komt onder andere doordat gymzalen er al jaren hetzelfde uitzien. De inrichting van nu is nog steeds hetzelfde als die van pakweg veertig jaar geleden. Terwijl om ons heen zo’n beetje de hele wereld is veranderd, zijn de meeste gymzalen nog steeds ingericht volgens een ouderwetse standaard die alleen bedoeld is voor lichamelijke opvoeding.

Slechte staat

Verder is een groot deel van de gymzalen in Nederland niet duurzaam en toekomstbestendig. Ze zijn vaak bouwkundig in slechte staat en duur in de exploitatie omdat ze onnodig veel energie verbruiken. Veel gemeenten zoeken dan ook naar oplossingen om de bestaande gymzalen te vervangen.

Totaalconcept

Samen met InFit Beweegconcepten hebben wij daarom een totaalconcept bedacht voor de bouw en inrichting van De Nieuwe Gymzaal. Topos tekende voor het ontwerp en de bouwkundige uitwerking. De Nieuwe Gymzaal kent geen standaardinrichting, is modulair opgebouwd en wordt voor specifieke gebruikers geschikt gemaakt door de inrichting helemaal op hún specifieke wensen af te stemmen. Of het nu gaat om de turnvereniging, de fitnessclub of de tafeltennisvereniging. De Nieuwe Gymzaal heeft twee keer zoveel bewegingsruimte, is multi-inzetbaar en daardoor beter verhuurbaar.

Modulair

De Nieuwe Gymzaal wordt vormgegeven passend binnen de omgeving. Alles is opgebouwd uit modules. In overleg met de gebruikers kan de opdrachtgever kiezen uit een scala aan mogelijkheden. Een berging waar je maar wilt. Kleedkamers op de begane grond of op de verdieping. Wel of geen douches. Bijna alles is mogelijk. Bovendien kan elke Nieuwe Gymzaal worden uitgevoerd met een avonturenwand, wat tal van nieuwe mogelijkheden biedt voor het bewegingsonderwijs

Toekomstbestendig en circulair

De Nieuwe Gymzaal is volledig toekomstbestendig. De gymzaal wordt circulair gebouwd: hij is geheel demontabel en alle onderdelen zijn herbruikbaar. Daarnaast is de gymzaal niet meer aangesloten op gas en ligt het dak vol PV-panelen. De gymzaal wordt verwarmd door middel van infra-roodverwarming, maar alleen als het nodig is.

Meer weten over De Nieuwe Gymzaal?

Op 5 maart presenteren wij De Nieuwe Gymzaal op de Vakbeurs Sportaccommodaties. Je kunt ons bezoeken op stand 1.2.11 en De Nieuwe Gymzaal alvast bekijken in Virtual Reality! Het concept is een van de drie genomineerden voor de Innovatieprijs Sportaccommodaties. Deze prijs wordt op de vakbeurs uitgereikt.

Kijk voor meer informatie ook op www.denieuwegymzaal.nl.

Gerelateerde artikelen


ILS Ontwerp & Engineering; op weg naar de ontknoping…

Een brede vertegenwoordiging van circa 90 professionals uit de bouwsector die zich actief met BIM (Bouw Informatie Model) bezighouden, komen bijeen om het thema ILS (Informatie Levering Specificatie) naar een volgend niveau te brengen. Aanleiding hiervoor is de grote behoefte onder deze groep om...

Lees meer

Opening Kindcentrum Voorhof na volledige make-over

Opening Kindcentrum Voorhof na volledige make-over Na een kort en intensief traject, zowel in de ontwerpfase als in de bouwvoorbereidingsfase en de bouw, werd vrijdag 27 oktober Kindcentrum De Voorhof in Leiderdorp feestelijk geopend. In opdracht van de gemeente werkte Topos een plan uit voor...

Lees meer

Tramremise Nieuwegein in Virtual Reality

In september start de bouw van een nieuwe werkplaats op de tramremise in Nieuwegein. Provincie Utrecht en bouwer De Vries en Verburg tekenden op 4 september het contract voor deze opdracht. Vanuit deze nieuwe werkplaats wordt het tramverkeer op de Uithoflijn ondersteund. Later fungeert de werkplaats...

Lees meer