De vele voordelen van toezicht op de bouw | Topos

De vele voordelen van toezicht op de bouw

“Al weet iedereen precies wat er gedaan moet worden, dan betekent het nog niet dat dat ook wordt gedaan.” Ary Krieg is één van onze opzichters. In dit blog vertelt Ary over zijn werk, de vele voordelen en wat het precies inhoudt.

Topos levert opzichters die, in nauw overleg met de directievoerder en betrokken partijen, toezicht houden op de bouw van een project. “Bijvoorbeeld bij projecten die wij zelf hebben ontworpen,” licht Ary toe, “zoals onderwijs- zorg en woningbouwprojecten. Ook gaat het om toezicht bij projecten waar wij geen architect zijn, zoals momenteel het toezicht voor de bouw van een theater in Etten-Leur.”

Duidelijkheid en kwaliteit

Ary is nu ruim 22 jaar opzichter bij Topos. In zijn werk zorgt hij ervoor dat tijdens de bouw van een project aan alle kanten de verwachtingen helder zijn, afspraken worden nagekomen en bovenal de kwaliteit geleverd wordt die is afgesproken. “Je moet het zo zien dat een architect en opdrachtgever afspreken iets te gaan maken. Vervolgens gaan een derde en vierde partij, een aannemer en onderaannemer, het daadwerkelijk bouwen. Als opzichter zorg ik ervoor dat wat is bedacht en afgesproken, ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Daarin vind ik het belangrijk dat we de kwaliteit leveren die verwacht wordt. We beloven een bepaald resultaat. Die belofte komen we na.”

Dat gaat wel eens mis.

Ary vertelt over een dakbedekking. “Met onze opdrachtgever hadden we duidelijke afspraken gemaakt over de isolatie. De aannemer bestelt wat hem is aangeboden door de onderaannemer. Toen ik op locatie kwam, zag ik dat het niet het juiste materiaal was. De vrachtwagen kon retour, wat uiteraard gevolgen had op de financiën en planning. Dat wil je niet. Helaas gebeurt dit vaker. Het is een beetje ingesleten manier van werken in de bouw. We gaan ervan uit dat iedereen snapt wat is afgesproken, maar soms worden er alternatieven ingezet die, onbedoeld, niet goed zijn.”

Als iets niet klopt, dan maken we het niet

Bij Topos is het de afspraak: als iets niet klopt, dan maken we het niet. Ary legt uit: “Of wij nu wel of niet verantwoordelijk zijn voor het ontwerp, als we voor of tijdens de bouw erachter komen dat iets niet klopt of past, dan lossen we het op voor de opdrachtgever. Met de meeste onderaannemers worden de uit te voeren werkzaamheden vooraf doorgesproken en dan blijkt wel eens dat er iets niet helemaal klopt. Een opdrachtgever is vaak in heel andere dingen goed, dan in bestekken lezen of bouwtekeningen begrijpen. Ik zie het als mijn taak om het voor hem te vertalen en te zorgen dat uiteindelijk gebouwd wordt hij voor ogen heeft. Een aannemer kan bijvoorbeeld exact uitvoeren wat er in het bestek staat. Maar soms klopt er iets niet. Dan moet je ingrijpen en hoe sneller je ingrijpt, hoe minder drastisch de gevolgen zijn. Ik vergelijk het wel eens met het bereiden van een pan soep. Het bestek is als het recept waarin de ingrediënten staan. Als de opzichter er op tijd (van tevoren) achter komt dat de aannemer andere ingrediënten wil gebruiken, wordt voorkomen je dat je aan het eind de soep opnieuw moet maken. Wel kan dat ene ingrediënt net wat duurder zijn. Of er zit een langere levertijd op.”

Schakel tussen opdrachtgever en aannemer

“Wij zijn er echt voor onze opdrachtgevers. Er is veel contact, we betrekken de opdrachtgevers bij overleggen en gaan vaak persoonlijk langs. Betrokkenheid, dat vind ik belangrijk. Een opdrachtgever heeft vertrouwen in mij als opzichter. Feitelijk word ik probleemeigenaar. Ik vind het dan ook mijn taak en verantwoordelijkheid om de opdrachtgever, hoe druk die soms ook is, volledig en consistent op de hoogte te houden over alles rondom de bouw van zijn project.” Naast het bewaken van de kwaliteit en voortgang is het voor alle partijen ook prettig dat Ary als intermediair aanwezig is. Hij spreekt als het ware beide talen. “Ik snap de belangen van de opdrachtgever en behartig die ook. Tegelijkertijd weet ik hoe het werkt in de bouw en snap hoe processen lopen. Duidelijkheid is van groot belang en daar zorg ik dan ook altijd voor. Zowel richting opdrachtgever als uitvoerders.”

Toezicht houden op de bouw is meer dan het controleren van de kwaliteit. Een goede opzichter kent alle bepalingen van het contract en weet welke belangen de opdrachtgever heeft. Hij zorgt voor een sfeer waarin samengewerkt kan worden met alle partijen, maar is ook streng en rechtvaardig. Een goede opzichter kijkt vooruit in het bouwproces en neemt de opdrachtgever en directievoerder werk uit handen. Topos beschikt over opzichters met een jarenlange staat van dienst die voldoen aan deze kwalificaties. Kijk voor meer informatie over bouwprojectmanagement bij Topos op onze website.

Gerelateerde artikelen


De mensen weer in beeld bij stedenbouw

Steden bouw je voor mensen. Vanuit die gedachte ging Topos eerder al de samenwerking aan met het jonge en creatieve Unity Architects. Hun visie is wat ons betreft het antwoord op stedenbouw in de toekomst. Hieronder vertellen Yasser Hassan en Jasper de Wert wat die visie precies inhoudt. “Wij kijken sterk naar de lessen uit het verleden voor de...

Lees meer

Tramremise Nieuwegein in Virtual Reality

In september start de bouw van een nieuwe werkplaats op de tramremise in Nieuwegein. Provincie Utrecht en bouwer De Vries en Verburg tekenden op 4 september het contract voor deze opdracht. Vanuit deze nieuwe werkplaats wordt het tramverkeer op de Uithoflijn ondersteund. Later fungeert de werkplaats...

Lees meer

Topos aan de slag voor SO De Weerklank met acupunctuur-methode

Topos aan de slag voor SO De Weerklank met acupunctuur-methode Auris De Weerklank is een christelijke school voor leerlingen tussen de 3 en 13 jaar met een taal(ontwikkelings)stoornis en voor slechthorende leerlingen. Het bestaande gebouw in Alphen aan den Rijn is voorzien van een aantal noodlokalen....

Lees meer