SOORT PROJECT: 260 appartementen, parkeergarage
OPDRACHTGEVER: William Investments
ARCHITECT: ELV Architecten
OMVANG: 36650 M2
BOUWER: Wessels Zeist
CONTRACTVORM: Bouwteam
REALISATIE: 2017-2018

Real-time samenwerken, van DO tot en met werktekeningen

Aan het Stadhoudersplantsoen in Den Haag, op de locatie van het voormalige Nillmij gebouw, worden drie appartementengebouwen gerealiseerd. Elk van de drie gebouwen heeft een eigen karakter, maar toch is er veel samenhang in de architectuur. De gevels van grijs/geel metselwerk zijn een fusie tussen de architectuur van de 19e eeuwse buurten, Statenkwartier en Duinoord, en de architectuur van de wederopbouwzone waar het ensemble in is gesitueerd. Twee appartementengebouwen hebben een open binnenhof waaraan alle woningen de voordeur hebben. Het derde appartementengebouw is een toren van vijftig meter hoog. Het ontwerp is van ELV Architecten uit Rijswijk en de indeling van de luxe appartementen op de bovenste tien bouwlagen van de hoogste toren zijn ontworpen door Jan des Bouvrie. Alle drie de gebouwen worden bekroond met bijzondere appartementen en penthouses, met een afwijkende gevelbehandeling van antraciet keramiek. Alle benodigde parkeerplaatsen zijn ondergebracht in een halfverdiepte parkeergarage. Het huidige Verhulstplein wordt getransformeerd in een verkeersvrije, groene verblijfszone.

Topos verzorgt de complete bouwkundige uitwerking van DO t/m werktekeningen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een integraal 3D model waarin ook de constructeur real-time meewerkt, daarbij wordt samengewerkt middels een Revit Server waarop partijen inloggen. Voorafgaand aan de uitwerking zijn goede afspraken gemaakt over de wijze van samenwerken. In de praktijk blijkt dit een werkwijze te zijn waarbij bijzonder snel geschakeld kan worden bij het oplossen van knelpunten en het verwerken van aanpassingen.