Bouwacademie Waddinxveen - Topos

De Bouwacademie, visitekaartje voor bouwtechniekonderwijs

In opdracht van de Stichting Bevordering Vakopleiding Bouwbedrijven heeft Topos een ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw van de Bouwacademie Gouwe en Rijnstreek. Het wordt een visitekaartje voor het bouwtechnisch onderwijs.

De bouwsector staat te springen om vakmensen. De laatste jaren is het werven, opleiden en behouden van goed gekwalificeerd personeel in de bouw echter een steeds grotere uitdaging geworden. Om het (bouw)techniekonderwijs in de regio Gouwe en Rijnstreek een boost te geven heeft de Stichting Bevordering Vakopleiding Bouwbedrijven (SBVB) het initiatief genomen tot het realiseren van een Bouwacademie.

Van vmbo tot wellicht hbo

Met de Bouwacademie Gouwe en Rijnstreek wil het Samenwerkingsverband Praktijkopleidingen Bouw Gouwe en Rijnstreek (SPB) leerlingen al op jonge leeftijd kennis laten maken met de bouw. Verschillende partijen in het bouwtechnisch onderwijs zijn betrokken bij de plannen en gaan intensief met elkaar samenwerken: vmbo-scholen, mbo-instellingen, bouwbedrijven en private scholingsaanbieders. Het is de bedoeling dat er in de Bouwacademie een doorlopende leerlijn komt van vmbo naar mbo en wellicht ook naar hbo. De eerste concrete samenwerking vindt plaats met het nabij gelegen Coenecoop College in Waddinxveen. De techniek afdeling PIE (Produceren, Installeren en Energie) wordt in zijn geheel ondergebracht in de nieuwbouw.

Prominente locatie

Op basis van de programma’s van eisen van de verschillende partners heeft Topos het ontwerp gemaakt voor het nieuwe gebouw, dat op een prominente locatie in Waddinxveen wordt gerealiseerd. Het wordt hiermee echt een visitekaartje voor het SPB.

Drie gebouwdelen

Het ontwerp bestaat uit drie verschillende gebouwdelen, uitgevoerd in staal, metselwerk en hout. Elk bouwhuis krijgt zo een heel eigen uitstraling die aansluit bij de gebruiksfunctie. Zo vinden de theorielessen plaats in het met staal omhulde bouwhuis. Hier komen ook de kantoorruimtes voor docenten en administratief personeel. In het gemetselde bouwhuis, dat een ambachtelijke uitstaling krijgt, wordt straks het praktijkonderwijs in metselen en tegelzetten gegeven. Het derde bouwdeel is speciaal ontworpen voor de timmeropleidingen en wordt helemaal in hout uitgevoerd.

Zichtbaarheid

Met de Bouwacademie wil het SPB het imago en de zichtbaarheid van het bouwtechnisch onderwijs vergroten. Een belangrijke eis van de opdrachtgever was dan ook dat van buiten goed te zien is wat er binnen in het gebouw gebeurt. Daarom hebben we in het ontwerp gebruikgemaakt van veel glas. Machines en andere apparatuur in het gebouw zijn hierdoor van buitenaf duidelijk waarneembaar.

Planning

Momenteel zijn we bij Topos bezig met het afronden van de technische tekeningen. De bouw start in januari 2020. Als alles volgens planning verloopt, is het gebouw in het laatste kwartaal van 2020 klaar en kunnen de eerste vmbo-leerlingen er terecht.

Meer weten?

Lees hier meer over het project.

Gerelateerde artikelen


Opening Kindcentrum Voorhof na volledige make-over

Opening Kindcentrum Voorhof na volledige make-over Na een kort en intensief traject, zowel in de ontwerpfase als in de bouwvoorbereidingsfase en de bouw, werd vrijdag 27 oktober Kindcentrum De Voorhof in Leiderdorp feestelijk geopend. In opdracht van de gemeente werkte Topos een plan uit voor...

Lees meer

Groenmarkt Amsterdam, uniek project vol bouwkundige uitdagingen

Midden in de Amsterdamse Jordaan, tussen de Marnixstraat en de Singelgracht, verrijzen twee bijzondere woongebouwen rondom een intiem plein. Uniek zijn onder meer de groene gevels met beplanting en het spectaculaire dak met duinlandschap en natuurzwembad. Topos verzorgt voor dit project de bouwkundige engineering middels 3D BIM. We spraken erover...

Lees meer

Een nieuw stadsbeheergebouw met alle logistieke gemakken van dien

In opdracht van de gemeente Nissewaard heeft Topos een nieuw gebouw ontworpen voor het stadsbeheer. Bij het ontwerp zijn de logistieke processen van de gemeente als uitgangspunt genomen. Het stadsbeheer van de gemeente Nissewaard was in de loop der jaren versnipperd over vier verschillende locaties. De gemeente wilde deze vier plekken graag terugbrengen...

Lees meer