OPDRACHTGEVER: Esprit Projecten
OMVANG: Nieuwbouw appartementencomplex met 67 appartementen
ARCHITECT: Sander Kreijns
REALISATIE: 2014
LOCATIE: Prinses Irenelaan, Alphen aan den Rijn

Het appartementencomplex Mooi Irene heeft 67 appartementen en is onderdeel van het stedenbouwkundig plan voor de hoek Prinses Irenelaan en Prinses Beatrixlaan te Alphen aan de Rijn. Dit plan voorziet in de huisvesting van de basisschool ‘Samen op Weg’ en het appartementencomplex.
Het uitgangspunt bij het ontwerp is dat het complex aansluit bij het straatbeeld van de Prinses Irenelaan. Dit beeld wordt bepaald door rechte lange woonblokken, die onderbroken worden door compacte gebouwen als de kerk en het tegenoverliggende medisch centrum. Dit heeft ertoe geleid dat het complex uit twee rechte woonblokken bestaat die los van elkaar staan maar op de begane grond met elkaar verbonden zijn. Het blok aan de Prinses Irenelaan bestaat uit vier woonverdiepingen boven een parkeergarage. De hoogte sluit aan op de hoogte van de bestaande bebouwing met een hoogteaccent. Dit accent markeert de hoek van het complex en is van alle zijden goed zichtbaar. Het bouwblok aan de Prinses Beatrixlaan bestaat uit 3 woonverdiepingen boven een parkeergarage en sluit aan op de hoogte van de nieuwe school.
Architectonisch is het plan uitgewerkt door het hoogteaccent als een ‘toren’ duidelijk herkenbaar vorm te geven in het gevelbeeld. De toren is uitgevoerd met een rode gevelsteen. De rode steen komt terug in de ‘plint’ van het gebouw. De plint en de toren vormen een samenhangend geheel. De overige appartementen zijn uitgevoerd in een zwarte gevelsteen die contrasteert met de rode steen.

Appartementen, nieuwbouw, stedenbouwkundig accent, huurappartementen, parkeren, markant, appartementen, nieuwbouw, stedenbouwkundig accent, huurappartementen, parkeren, markant, appartementen, nieuwbouw, stedenbouwkundig accent, huurappartementen, parkeren, markant.